Sečuanas pipari – Ķīnas garšas dārgums Tavā virtuvē
- Sister fox
- 15. jūl.
- Lasīts 2 min
Sečuanas pipari (dažkārt saukti arī par Sečuaņas, Sičuanas vai Sčuanas pipariem) nav īsti pipari – un tieši tajā slēpjas to burvība. Tie ir aromātiskas koku ogas no Zanthoxylum ģints, kas ir citrusaugu radinieki, nevis radinieki klasiskajiem melnajiem pipariem vai čili. Šie pipari ir neatņemama Ķīnas Sečuaņas reģiona virtuves sastāvdaļa, slavena ar savu unikālo, “tirpstoši nejutīgo” efektu un citrusīgo aromātu.

Kas padara Sečuanas piparus īpašus?
Kad Sečuanas pipars nonāk uz mēles, tas nerada dedzinošu sajūtu kā čili, bet gan vieglu sadurstīšanu, tirpšanu un nejutīgumu – sajūtu, ko ķīnieši sauc par "má". Apvienojot to ar čili (jeb "là"), veidojas slavenā Sečuaņas garšas kombinācija "málà", kas ir vienlaikus atsvaidzinoša un maigi reibinoša.
Turklāt šiem pipariem ir izteikts citrusīgs, ziedu aromāts, kas lieliski sader ar dažādiem ēdieniem, īpaši tiem, kas cepti vokā vai gatavoti ar sojas, ingvera un ķiploku bāzes mērcēm.
Kur tos izmantot?
Sečuanas pipari ir ārkārtīgi daudzpusīgi. Tie piešķir raksturu dažādiem ēdieniem, tostarp:
Ķīniešu ēdieniem – piemēram, slavenajai Mapo tofu, Kung Pao vistai, ceptiem nūdeļu vai rīsu ēdieniem.
Marinādēm un garšvielu maisījumiem – īpaši gaļas un tofu ēdieniem, grilēšanai vai vokam.
Eļļām un mērcēm – sajaucot ar čili, ķiploku un ingveru, var izveidot aromātisku mērci vai eļļu.
Neparastiem desertiem – mazās devās Sečuanas pipari var pārsteidzoši labi saderēt ar šokolādi vai citrusiem, radot unikālu garšu saldējumos vai kūkās.
Padoms: pirms lietošanas vieglā pannā apgrauzdē piparus sausā veidā, lai izceltu to aromātu, un tad saber tos smalkāk. Tā Tu iegūsi maksimālu garšu un aromātu.
Kā atpazīt kvalitatīvus Sečuanas piparus?
Ne visi Sečuanas pipari ir vienādi – lūk, kam pievērst uzmanību, pērkot:
Aromāts: svaigi pipariem jābūt spēcīgam, atsvaidzinošam citrusīgam aromātam. Ja tie smaržo vāji vai veci – tie jau ir zaudējuši savu spēku.
Krāsa un forma: kvalitatīvi Sečuanas pipari ir atvērti, ar tukšu čaulu (sēklas parasti tiek noņemtas), un tiem ir bagātīga sarkanbrūna krāsa.
Bez sēklām: labākie pipari tiek attīrīti no rūgtajām, tumšajām sēklām, jo tās var sabojāt garšu.
Svaigums: vēlams izvēlēties piparus, kas nav malti, bet veseli – tā garša saglabājas ilgāk, un Tu vari malt tos tieši pirms gatavošanas.
Atklāj jaunas garšas savā virtuvē
Sečuanas pipari ir lielisks veids, kā paplašināt savu garšas pasauli. Tie ne tikai pārsteigs ar sajūtu, bet arī iedvesmos eksperimentēt un ienest austrumniecisku pieskārienu Tavos ēdienos.
🥢 Recepte: Pikantā Sečuanas vistas vok panna
Sastāvdaļas (2 porcijām):
300 g vistas filejas (sagrieztas strēmelēs)
1 tējk. Sečuanas piparu (apgrauzdēti un saberzti)
2 ķiploka daiviņas (sasmalcinātas)
1 tējk. svaiga rīvēta ingvera
1 čili pipars (vai pēc garšas)
2 ēdk. sojas mērces
1 ēdk. rīsu etiķa (vai laima sulas)
1 tējk. sezama eļļas
1 ēdk. augu eļļas cepšanai
Svaigi sīpolloki un sezama sēklas dekorēšanai (pēc izvēles)
Pagatavošana:
Uz vidējas uguns sausā pannā apgrauzdē Sečuanas piparus līdz tie sāk smaržot. Saber tos rupji.
Pannā sakarsē augu eļļu, pievieno ķiplokus, ingveru un čili. Īsi apcep.
Pievieno vistas strēmelītes un cep, līdz tās kļūst zeltaini brūnas.
Pievieno sojas mērci, etiķi un saberztos Sečuanas piparus. Maisi, līdz viss ir vienmērīgi pārklāts.
Beigās pievieno sezama eļļu un, ja vēlies, apkaisi ar sīpollokiem un sezama sēklām.
Pasniedz ar rīsiem vai nūdelēm – īsta austrumu garša 15 minūtēs!
🛒 Atklāj īstu garšu ar mūsu Sečuanas pipariem! https://www.garsvielas.lv/product-page/se%C4%8Duanas-pipari-10-g
Rūpīgi atlasīti, augstas kvalitātes un gatavi iedvesmot Tavu nākamo maltīti.
Pasūti tagad ar ātru piegādi visā Latvijā!
Comments